Folik Asit
Hamileliğin planlanmasından tercihen 2-3 ay öncesinden folik asit açısından zengin gıdalarla beslenmek önemli ve yararlıdır. Bu konuda özen gösteren gebelerde spina bifida gibi nöral tüp defektli bebek olasılığı, özen göstermeyenlere nazaran çok az görülmektedir ya da olasılık belirgin ölçüde azalmaktadır.
Aynı zamanda folik asit bakımından yetersiz beslenme durumunda, yapısal olarak daha büyük ve işlevleri düşük olan alyuvar hücreleri oluşur ve kansızlık durumu söz konusu olabilir.
Bol meyve, makarna, pirinç, mısır gevreği, ekmek, un (tam tahıl unları veya kepekli) folik asit içermektedir. Karaciğer, böbrek, lifli yeşil sebzeler, bezelye, bakla folik asit bakımından zengindir.
Folik asit, pişirme ile kayba uğrayabildiğinden sebzelerin ve meyvelerin taze veya hafif pişmiş yenmesinde fayda vardır.